23948sdkhjf

Inget stopp på snuvan

Preparatet mot hösnuva visade ingen effekt men Orexo hoppas ändå gå vidare med utvecklingen av OX914.
Resultaten av en klinisk fas II-studie av Orexos preparat mot hösnuva visade inte förväntad effekt jämfört med placebo. Substansen OX914 hämmar utvecklas för behandling av inflammatoriska luftvägssjukdomar som hösnuva, astma och kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL.



Studien utfördes på 36 patienter
som fick antingen OX914 eller placebo oralt under två treveckorsperioder. Under dag 7 till13 i varje behandlingsperiod fick patienten en daglig sprayning av allergen i näsan för att åstadkomma en allergisk reaktion. De allergiska symptomen bedömdes av patienten på en förbestämd skala. Resultaten visar att behandling med milligram OX914 inte gav någon signifikant minskning av allergisymptom. Däremot uppvisade preparatet god säkerhet och tolerabilitet och gav inga tecken på biverkningar i form av illamående eller kräkningar som är vanligt vid behandling med liknande läkemedel.



Trots den uteblivna effekten
på hösnuvesymptom är det möjligt att OX914 kan ha effekt vid behandling av KOL. Orexo planerar därför att fortsätta utvecklingen av preparatet för denna indikation samt andra inflammatoriska sjukdomar, troligtvis i samarbete med partners.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063