23948sdkhjf

Bröstcancerbehandling även effektiv mot magcancer

Kombinerat med vanlig cellgiftsbehandling ger bröstcancerbehandlingen Herceptin signifikant längre liv för patienter med HER2-positiv magsäckscancer, enligt en ny studie.
Den internationella fas III-studien ToGA har undersökt Herceptin som första linjens behandling av patienter med avancerad magsäckscancer. Resultaten visar att de patienter som fick tillägg av Herceptin levde signifikant längre än de som bara fick cellgiftsbehandling, i form av Xeloda eller 5-FU, samt cisplatin. De klart positiva resultaten ses som en ny behandlingsmöjlighet för patienter med HER2-positiv magsäckscancer, enligt huvudprövaren professor Eric Van Cutsem, vid Universitetssjukhuset Gasthuisberg i Leuven, Belgien.

ToGA är den första randomiserade fas III-studie som undersöker användningen av Herceptin hos patienter med lokalt avancerad, återkommande och/eller spridd HER2-positiv magsäckscancer som inte går att operera. 594 patienter med HER2-positiv sjukdom ingick i studien. Alla dessa fick cellgiftsbehandling i form av Xeloda eller 5-FU, samt cisplatin, Hälften fick dessutom tillägg av Herceptin.

Magsäckscancer är den näst vanligaste orsaken till cancerrelaterade dödsfall i världen med över 900 000 nya fall varje år. Ungefär 1 000 drabbas varje år i Sverige, och det är svårt att ställa tidig diagnos eftersom de flesta patienter inte visar symptom förrän sent i sjukdomens förlopp. Därför har magsäckscancer en dålig prognos, och behovet av nya behandlingar är stort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078