23948sdkhjf

Luktegott i tvålen ger eksem

Över fem procent av alla som testas för allergi mot det vanligaste doftämnet i schampo, balsam och tvål är allergiska mot substansen. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
Linalool heter ämnet som är den vanligaste parfymen i dagens hygienprodukter. Johanna Bråred Christensson visar nu i sin avhandling att betydligt fler än man tidigare trott är allergiska mot doftämnet. Enligt Johanna Bråred Christensson resultat är omkring två procent av svenskarna överkänsliga mot linalool.

Linalool är ett doftämne som finns naturligt i bland annat lavendel och mynta. Ämnet finns också i nästan alla parfymerade tvålar, schampon, diskmedel och hemrengöringsprodukter. När linalool kommer i kontakt med syre bryts det ner, oxiderar och blir allergiframkallande.

Ungefär var femte svensk lider av någon form av kontaktallergi. Av de ämnen som kan orsaka hudeksem är nickel absolut vanligast, följt av nickel och kobolt. Enligt Johanna Bråred Christenssons avhandling, som försvaras vid Sahlgrenska akademin, hamnar linalool som trea på listan.

Studien utfördes på 3000 personer som ville ta reda på orsaken till att de hade eksem. Mellan 5-7 procent av dem visade sig vara allergiska mot doftämnet. Förklaringen till att allergi mot linalool är så vanligt tror Johanna Bråred Christensson ligger i att så många av de produkter vi använder dagligen innehåller ämnet. Risken att utveckla allergi ökar nämligen i takt med ökad exponering.

Även om tillverkarna tillför ämnen som fördröjer denna oxideringsprocess, kan det ändå efter en tids lagring och hantering bildas allergena ämnen från linalool. Det går att sakta ner oxidationsprocessen genom att sätta på korken ordentligt på flaskan när man har använt tvålen och på så sätt minska luftexponeringen. Ett annat knep är att undvika att köpa stora flaskor hygienprodukter där vätskan kommer att utsättas för luft en längre tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047