23948sdkhjf

Minikromosom gör svampen resistent

En vanlig jästsvamp kan vara livsfarlig om den kommer in i blodomloppet. Svampen muterar snabbt vilket gör den svår att bota med dagens behandlingar.
Candida glabrata är den näst vanligaste jästsvampen som finns hos människor. Den vanligaste sorten heter Candida albicans och orsakar de infektioner underlivet som många kvinnor drabbas av. Candida albicans är relativt lätt att behandla med svampmedel. Men allt oftare efter behandling ersätts denna svampinfektion med den mer resistenta Candida glabrata. Svampen är ofarlig så länge den finns på huden men bli livshotande för personer med nedsatt immunförsvar om den kommer in i blodomloppet.



Jure Piškur och hans kollegor vid Lunds universitet
har upptäckt en förklaring till att Candida glabrata orsakar allt fler och mer svårbehandlade infektioner. Deras studie visar att jästsvampen kan mutera genom att omorganisera sina kromosomer och göra kopior på stora kromosombitar. Enligt studien har svampen en speciell minikromosom som gör att den kan överleva behandling med tio gånger högre dos än normalt av substansen fluconazole.



Genom att kartlägga mekanismerna
som ligger bakom svampens motståndskraft hoppas forskarna möjliggöra utvecklingen av nya svampdödande läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125