23948sdkhjf

Snart är det slutsnattat

Det används redan för att behandla alkoholberoende, men läkemedlet kan också hjälpa mot ett tvångsmässigt beteende som skulle kunna leda rätt in i finkan.
Läkemedlet naltrexone har utvecklats för att behandla olika beroendetillstånd, och under flera år har forskare studerat hur det kan användas för att behandla drogberoende och spelmissbruk. Substansen är idag godkänd av amerikanska FDA som behandling av alkhol- och spelberoende.

Nu har forskare vid amerikanska University of Minnesota funnit att medlet även kan ha effekt mot kleptomani. De rekryterade 25 frivilliga män och kvinnor, som alla ägnade minst en timme om dagen åt att stjäla. Under åtta veckors tid fick halva gruppen naltrexone, och den andra halvan placebo. Efter de åtta veckorna uppgav de som fick den aktiva substansen ett märkbart mindre sug att stjäla.

Läkemedlet verkar genom att blockera de nerver i hjärnan som skapar lustkänslor hos den beroende, i samband med olika former av missbruk. Forskarna tror dock inte att naltrexone är någon mirakelkur mot kleptomani, men att den kan ha effekt i kombination med exempelvis rådgivning och terapisamtal.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063