23948sdkhjf

Därför lindrar beröring smärta

Nerver som känner av smekningar fungerar som en motorväg mellan huden och hjärnan och blockeras inte av andra impulser.
I vår hud finns speciella nerver som känner av smekningar visar en studie från Sahlgrenska akademin. Nervtrådarna kallas för C-tactile, CT-nerver och är kopplade till områden i hjärnan som är viktiga för våra känslor. CT-nerverna går direkt till hjärnan och blockeras inte även om hjärnan får signaler om smärta från samma hudområde. Rönen kan förklara varför hudberöring kan lindra smärta.

Forskargruppen har studerat en grupp friska försökspersoner med en teknik som kallas mikroneurografi. Metoden innebär att man för in en tunn elektrod i en nerv i underarmen. På så vis kan forskarna mäta de impulser som kommer från de enskilda nervtrådar som nerven består av. Varje nervtråd skickar beröringssignaler från ett hudområde på ungefär en kvadratcentimeter. För att mäta impulserna för en enskild nervtråd använde forskarna en robot som borstade över exakt det hudområde som en viss nervtråd ansvarar för.

Försökspersonerna fick också uppskatta hur behaglig eller obehaglig tyckte att borstningarna var. Resultaten visar att ju tätare nervsignalerna skickades genom CT-nerverna desto skönare tyckte försökspersonerna av det var. Av de hudnerver forskarna studerade var det bara CT-nerverna som hade detta samband mellan hur täta signalerna var och hur behagligt det kändes.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126