23948sdkhjf

Q-Med gör storaffär

Q-Med säljer de kommersiella rättigheterna till två av bolagets produkter för 60 miljoner dollar.
Q-Med har ingått ett avtal med amerikanska Oceana Therapeutics gällande de globala kommersiella rättigheterna till produkterna Deflux och Solesta.

- Vi har inte tillräcklig kraft att sköta försäljningen av de här produkterna på bästa sätt. Genom försäljningen kan vi i stället fokusera fullt ut på våra estetikprodukter, säger Q-Meds vd Bengt Ågerup.



Bengt Ågerup lade tillsammans med investmentbolaget EQT
ett bud på Q-Med i höstas för att driva utvecklingen av estetikprodukterna vidare i privat ägo. Budet godtogs dock inte av aktieägarna. När handeln med Q-Meds aktie stoppades under onsdagen fanns spekulationer kring om det rörde sig om ett nytt bud på bolaget men så var alltså inte fallet.

- Anledningen till att vi ville avregistrera bolagett från börsen var att vi ville göra ett större förvärv. Men det gick ju i stöpet redan i steg ett eftersom ägarna inte ville sälja. Nu har vi lagt det helt åt sidan i och med finanskrisen, säger Bent Ågerup.

Enligt det nya avtalet får Oceana Therapeutics rätt till alla framtida produkter som bygger på Q-Meds Nasha-teknologi och förvärvar också Q-Med Scandinavia som står för största delen av verksamheten för Deflux och Solesta. Q-Med kommer dock att ansvara för fortsatt utveckling och tillverkning av de produkter som ingår i avtalet. Parterna kommer att dela på kostnaderna för den kliniska utvecklingen av Solesta.

Enligt avtalsvillkoren kommer Oceana initialt att betala 60 miljoner dollar för aktierna i Q-Med Scandinavia, och ytterligare 15 miljoner när Solesta godkänns i USA. Q-Med kan också erhålla upp till 45 miljoner dollar ytterligare i milstolpebetalningar. Pengarna från affären ska inte användas till något särskilt område utan är en allmän förstärkning av bolagets kassa.

- Det blir en stridskassa som vi ska använda till att göra affärer med och att gasa lite extra på utvecklingen av vissa produkter, säger Bengt Ågerup.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112