23948sdkhjf

Olerup klart för Kanada

Olerups kit för HLA-typning har godkänts av det kanadensiska läkemedelsverket.
Det kanadensiska läkemedelsverket Health Canada har godkänt försäljningen av Olerup SSPs kit för HLA-typning. Typning av Human Leucocyte Antigen, HLA, används för att matcha donator och mottagare vid transplantationer.

HLA är molekyler som finns på ytan hos alla människans celler utom de röda blodkropparna. HLAs uppgift är att presentera delar av proteiner, peptider, för immunförsvarets celler. Genom att immunförsvarets celler hela tiden läser av alla HLA-komplex i kroppen kan de upptäcka främmande peptider som inte hör hemma i kroppen och immunförsvaret sätts igång. De gener som kodar för HLA hör till de regioner i arvsmassan som varierar mest från person till person. Vid transplantation måste donator och mottagare har en så lika uppsättning HLA-gener som möjligt. Annars kommer mottagarens immunförsvar att uppfatta det nya organet som något främmande vilket leder till bortstötning av det transplanterade organet. HLA-typning är idag standard vid exempelvis benmärgstransplantation men används också vid transplantationer av organ som njure, lunga och hjärta.

Olerups kit har hittills sålts endast för forskningsändamål i Kanada men kan i och med godkännandet nu börja användas på kliniker i landet. Typningskiten är sedan tidigare godkända för försäljning i USA och Europa, och säljs genom partnerbolaget Qiagen. Olerup SSP ägs av LinkMed.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078