23948sdkhjf

Tre miljoner till life science

Uppsala Bio söker nu projekt till sitt Bio-X-program. För den ambitiöse med ett kommersiellt intressant uppslag finns som mest 3 miljoner kronor att hämta hem under en tvåårsperiod.
Utgångspunkten för Bio-X-programmet är det glapp i finansieringen som ofta finns i processen från forskning till produkt. Uppsala Bio har riktat in sig på den grupp av projekt som har kommit så långt med sin forskning att det är för sent för akademiska bidrag, men för tidigt för rent kommersiell finansiering. Utöver det ekonomiska bidraget ingår stöd bland annat i form av hjälp med planering, rådgivning kring IP-frågor och hjälp med nätverkande.

- Visserligen är det ekonomiska bidraget viktigt, men jag skulle vilja säga att rådgivningen är minst lika viktig i det här stadiet, säger Erik Forsberg, verksamhetschef vid Uppsala Bio.

Den som söker till Bio-X-programmet i år bedöms utifrån sin kommersiella potential, sannolikhet att lyckas, vetenskaplig kvalitet och även samverkansmöjligheter mellan exempelvis universitet och företag är en viktig komponent.

Bio-X har sedan 2004 tagit in sju projekt och de fyra som pågår idag fokuserar på diagnostiska verktyg, läkemedelsutveckling och drug delivery. Men den nya utlysningen, den femte i raden, står öppen för alla områden inom life science.

- Vi har också försökt att kontakta alla de sökande som inte antogs sist, i efterhand, säger Erik Forsberg. Vi gjorde det för att se om det fanns intresse för andra samarbetsmöjligheter, om de inte passade för just Bio-X-programmet.

Sista ansökningsdag för utlysningen är 15 juni. Förra året kom ungefär 35 ansökningar in.

- Det är den högsta siffran hittills. Vi hoppas kunna ta in några projekt i år, men kommer det inte in några bra kandidater kan det hända att vi avstår, säger Erik Forsberg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062