23948sdkhjf

Kylmössa testas mot stroke

Nedkylning har använts som behandling för att minska risken för håravfall vid kemoterapi. Det svenska företaget Dignitana har nu fått klartecken för två kliniska studier av nedkylning som behandling efter hjärtstopp och stroke.
Produkten Dignicap är ett kylsystem för huvudet och används för att minska risken för håravfall vid kemoterapi. Företaget har nu fått klartecken från en etisk kommitté för att starta två kliniska studier med nedkylning som behandling, dels efter stroke och dels efter hjärtstopp.

I studien med hjärtstoppspatienter vill forskarna ta reda på om den traditionella nedkylningen, med sövda patienter som behandlas med ispåsar och kylfiltar, kan snabbas på om de även använder kylmössa. I studien med strokepatienter är syftet att ta reda på hur effekterna ser ut av nedkylning utan att patienten sövs och därför används bara kylmössa i den studien.

- Det är också en ekonomisk fråga, säger Jesper Petersson, överläkare på neurologen vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö och ansvarig för studien. Det är kostsamt att söva patienter och det är väldigt många som drabbas av stroke varje år, så att införa sådan nedkylning som standardbehandling skulle vara problematiskt rent ekonomiskt, säger han.

De vanligaste problemen efter stroke är förlamning och språkstörningar medan patienter med hjärtstopp ofta drabbas av minnesrubbningar. Med hjälp av nedkylning hoppas forskarna kunna motverka sådana problem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094