23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Life Science Sweden
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Ny metod ger koll på nyttigheter

En kombination av tre olika analystekniker gör det enkelt att mäta halten av antioxidanter i olika livsmedel.
Livsmedel som till exempel blåbär och lök

innehåller antioxidanter som motverkar fria radikaler i våra celler vilket i sin tur motverkar cellskador och åldrande. Att identifiera och mäta halten av antioxidanter i olika livsmedel är dock ett komplicerat och tidsödande arbete om man använder sig av de metoder som står till buds i dag.









I en avhandling som försvaras vid Uppsala universitet

har Camilla Zettersten tagit fram en ny metod som gör bestämningen av antioxidanter i olika livsmedel snabbare och enklare än med konventionella metoder.





Metoden bygger på en kombination

av elektrokemi och masspektrometri vilket gör det möjligt att ta reda på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller samtidigt som man bestämmer den molekylära strukturen för dem. Metoden gör också att man kan undersöka hur aktiva ämnena är, både tillsammans och var för sig.









Camilla Zetterstens teknik kan dessutom användas

för att studera hur läkemedel bryts ned i människokroppen och öka förståelsen för metabolismen genom att den förenklar identifieringen av proteiner och peptider.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078