23948sdkhjf

SwedenBio populärare än någonsin

Med 45 nytillkomna medlemmar senaste året blev det trångt på branschföreningens årsmöte igår. - Det här visar att vi verkligen behövs, sade SwedenBios vd Mats Berggren.
Totalt hade 235 personer anmält sig till SwedenBios årsmöte i går. Deltagarantalet var rekord i organisationens historia.

- Det är jättekul att så många vill delta i den här dagen, det visar att vi verkligen behövs. Vi har till och med fått säga nej till ett antal personer eftersom lokalen är full, sade Mats Berggren.



På programmet stod bland annat
utdelningen av årets Sweden Bio Award som i år gick till företaget Cellavision. Publiken bjöds också på en rad föreläsningar på temat samverkan. Dagen avslutades med en paneldebatt kring risker och möjligheter till följd av den ekonomiska krisen. Panelen var enig om att lösningen på många av bolagens problem stavas samarbete och sammanslagning.

- Många företag har liknande problem och vi skulle kunna hjälpa varandra genom att utnyttja varandras kompetenser eller genom att slå ihop bolag, sade Yvonne Mårtensson, vd för Cellavision.



En av frågorna som lyftes fram
var de ökade svårigheterna att resa riskkapital.

- Det har inte varit sådan torka någonsin under de tretton år jag har varit i branschen. Därför måste företagen hitta affärsmodeller som ger snabbare cash och titta mer på konsolidering, sade Magnus Persson partner på Healthcap.

- Problemet är att vi har för många företag som hankar sig fram, de klarar sig men det finns ingen växtkraft i dem. Det vore bättre om de lade ner, sade Peter Honeth, statssekreterare på Utbildningsdepartementet.

Jan Bengtsson, vd för ALMI invest höll med.

- Många småbolag står bara på ett ben och det är inte bra. Genom konsolidering kan bolagen bli mer stabila. Två lättöl kan så att säga bli en stor stark, sade Jan Bengtsson.

Camilla Wernersson
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078