23948sdkhjf

Sverige snart klart för ESS

Under ett möte i Bryssel i går kväll uttalade majoriteten av de inblandade länderna sitt stöd för att forskningsanläggningen förläggs till Lund.
Neutronstrålningsanläggningen European Spallation Source, ESS, kommer sannolikt att förläggas till Sverige och Lund. Det står klart efter ett möte mellan forskningsministrarna från de länder som vill vara med och stött projektet. Under mötet tog ministrarna från Tyskland. Frankrike, Polen, Danmark, Norge, Estland och Lettland ställning för att anläggningen byggs i Sverige. Portugal är det enda land som inte stöder det Svenska erbjudandet medan Storbritannien, Schweiz och Italien valde att inte ta ställning i frågan.

– Efter kvällens möte känns det i praktiken klart att ESS kommer att hamna i Lund. Genom att både Tyskland och Frankrike har ställt sig bakom det svenska budet har vi kommit mycket långt i finansieringen av projektet. Detta är en framgång för Sverige och svensk forskning, kommenterar högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i ett uttalande.

Processen går nu vidare genom att samtliga länder som deltog i mötet skriftligt ska ange vad som sades under middagen. Därefter måste finansministrarna i de olika länderna godkänna investeringarna och innan Sverige får klartecken för byggnationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065