23948sdkhjf

Protein finlirar i genreglering

Ännu en pusselbit för att förstå hur våra gener aktiveras och deaktiveras faller på plats med ny forskning från SU och KI i samarbete.
- Proteinkomplexet SWI/SNFs förmåga att reglera mRNA:s mognad innebär att SWI/SNF kan bestämma vilka gener som uttrycks i cellen, säger Ann Kristin Östlund Farrants, forskare vid Wenner-Grens institut och en av forskarna bakom studien.

mRNA bildas med DNA som mall, men det är inte bara DNA som styr hur mRNAt kommer att se ut. Den samling av proteiner som ingår i SWI/SNF spelar en viktig roll för vilket protein som till slut bildas av mRNAt.



Dels påverkar SWI/SNF
hur tillgängligt DNAt är för att kunna vara mall för nytt mRNA och dels påverkar SWI/SNF bearbetningen av mRNA. När mRNAt har bildats kan det nämligen klippas isär och klistras ihop på olika sätt och det bearbetas också på andra sätt. I den processen spelar SWI/SNF en viktig roll.

- SWI/SNF påverkar vilken typ av mRNA-variant, det vill säga vilken proteinvariant, som ska tillverkas från varje gen, säger Ann Kristin Östlund Farrants.

Upptäckten är viktig för den grundläggande förståelsen för hur vårt DNA påverkar oss. Omarbetningen av mRNA är till exempel en av anledningarna till att människan kan ha relativt få gener – ungefär 30 000 – och ändå vara så komplex.



- Genom att klargöra arvsmassans reglering
lägger vi grunden för de forskarna som studerar genetiska sjukdomar och utvecklar läkemedel, säger Neus Visa, en av forskarna bakom studien, vid Institutionen för molekylärbiologi och funktionsgenomik vid Stockholms universitet, SU.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048