23948sdkhjf

Första pandemin på 40 år

Värdlshälsoorganisationen, WHO, har uppgraderat H1N1-influensan till nivå 6 på pandemiskalan.
Den nya influensan, tidigare kallad svininfluensan, fortsätter att sprida sig i flera delar av världen. Därför beslutade WHO på torsdagen att klassa sjukdomen som pandemi. Det är den första pandemin som drabbat världen på 40 år då världen drabbades av Hong Kong influensan.

– Det här betyder inte att sjukdomen i sig har förändrats eller blivit allvarligare. De flesta som drabbas får fortfarande relativt milda symtom säger Johan Carlson, tillträdande generaldirektör för Smittskyddsinstitutet, i ett pressmeddelande.

Uppgraderingen innebär att smittan nu nått nivå 6 på WHOs varningsskala. Det är den högsta graden som innebär att smittspridning pågår på minst två kontinenter. Att en sjukdom klassas som pandemi säger dock inget om hur allvarlig smittan är.

Enligt WHO är det första gången en pandemi upptäckts på ett så tidigt stadium vilket innebär att världens beredskap är bättre än någonsin. Dock finns en oro för hur smittan kan komma att påverka fattiga och överbefolkade länder. WHO fruktar också att viruset ska mutera till en mer aggressiv form.

WHO räknar med att produktionen av influensavaccin kommer att vara i full gång inom ett par månader. Organisationen rekommenderar inga länder att införa handelsrestriktioner eller reseförbud på grund av uppgraderingen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062