23948sdkhjf

CLS får två patent

Lundabolaget Clinical Laser Systems, CLS, har fått sina första patent kring värmebehandling av cancertumörer.
Patent och registreringsverkat har godkänt två patentansökningar från CLS gällande företagets teknik Immunostimulating Laser Thermotherapy, ILT. Metoden utvecklas för behandling av solida cancertumörer och har tagits fram av Karl-Göran Tranberg som grundade CLS 2006.



Värmen vid ILT-behandling kommer från laserljus
som leds till tumören genom en eller flera optiska fibrer. När cellerna i tumören blir tillräckligt upphettade dör de och släpper då ut antigener som aktiverar kroppens immunförsvar. Immunförsvarets celler lär sig på så sätt att känna igen andra tumörer och metastaser i kroppen.

- De här patenten betyder mycket för oss. Nu kan vi gå vidare och ta fram en maskin tillsammans med specialanpassade fibrer för att optimera behandlingen, säger Lars-Erik Eriksson, vd för CLS.

ILT har i djurförsök har det visat sig ge ökat immunsvar , minskad tumörväxt och förlängd överlevnad vid levercancer. Metoden har också testats på 72 patienter med olika typer va solida tumörer positivt resultat.

- Förhoppningen är att vi ska kunna utveckla metoden så att den kan börja testas i större skala och på sikt få en bred rutinmässig användning. Målet är att påbörja kliniska studier under 2010 för att visa att metoden ger bättre överlevnad hos patienter med bukspottkörtelcancer, säger Lars-Erik Eriksson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063