23948sdkhjf

Positivt för Clavis Pharma

Elacytarabin kan öka överlevnaden hos leukemipatienter upp till tre gånger visar en ny studie.
En fas II-studie av norska Clavis Pharmas läkemedelskandidat elacytarabin visar att preparatet är har god effekt vid behandling av patienter med långt framskriden akut myeloid leukemi, AML.

Elacytarabin är ett nukleosidläkemedel som tagits fram för att övervinna de svårigheter som finns vid medicinering med cytarabin som ofta används för att behandla AML i dag. Cytarabin tas upp av cancerceller genom en molekyl i membranet som heter hENT1. Vissa cancerceller uttrycker dock inte tillräckliga mängder av denna transportmolekyl vilket gör att de inte tar upp läkemedlet i den utsträckning som behövs för att det ska få effekt. Elacytarabin inte är beroende av hENT1 för att ta sig in i cellerna och har därför högre cytotoxisk effekt. Substansen har tidigare fått orphan drug-status av den amerikanska läkemdelsmyndigheten, FDA.

Studien omfattade 61 patienter med långt framskriden AML som inte svarat på två tidigare behandlingar, eller som drabbats av återfall. Patienterna behandlades intravenöst med elacytarabin under fem dagar. Resultatet jämfördes med tidigare data från 594 patienter. Undersökningen visar att substansen var säker och tolererbar. Studien visar också att patienter som behandlades med elacytarabin överlevde i genomsnitt 5,5 månader medan överlevnadstiden för konventionell behandling var 1,5 månader. Nio av patienterna som behandlats med elacytarabin tillfrisknade helt. Dödligheten 30 dagar efter behandling var också lägre vid behandling med elacytarabin: 13 procent jämfört med 25 procent för patienterna i jämförelsegruppen. Tio av patienterna som fått den nya behandlingen blev så pass återställda att de kunde påbörja behandling med stamceller.

Tack vare de positiva resultaten av fas II-studien planerar nu Clavis Pharma att gå vidare med kliniska studier I fas III.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063