23948sdkhjf

Egna immunförsvaret bov vid magsår

En celltyp i vårt immunförsvar dämpar reaktionen mot bakterien Helicobakter pylori, som kan orsaka magsår och magsäckscancer, visar en svensk studie.
Bert Kindlunds avhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, visar nya resultat om de så kallade regulatoriska T-cellerna i vårt immunförsvar. Cellerna dämpar andra immuncellers reaktioner mot magsårsbakterien Helicobakter pylori . Det är det som gör att infektioner med bakterien kan bli kroniska.



- Om vi kan hämma
de regulatoriska cellerna skulle vi kanske kunna få ett kraftigare immunsvar och då skulle kroppen bättre klara av att göra sig av med bakterien. Det kan vara en ny behandlingsstrategi mot Helicobacter pylori , säger Bert Kindlund.



Han visar vidare
att bakterien bidrar själv, genom att manipulera immunförsvaret, så att det blir fler regulatoriska T-celler. De dämpar då motståndet mot bakterien ytterligare.



Även vid magsäckscancer
kan Helikobakter pylori ligga bakom. Här visar Bert Kindlund att de regulatoriska T-cellerna lätt tas upp av tumören från blodet och dessutom delar de sig snabbare när de väl är i tumörslemhinnan.

- En viktig fråga för oss har varit att förstå varifrån det ökade antalet regulatoriska T-celler i tumörslemhinnan kommer, eftersom det skulle underlätta utvecklingen av en behandling mot magsäckscancer, säger Bert Kindlund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064