23948sdkhjf

Stamcellsbehandling bör regleras

Det skriver lundaprofessorn Olle Lindvall och Insoo Huyn från University of Cleveland, som presenterar förslag på internationella riktlinjer för behandling med stamceller.

- Stamcellsforskningen börjar nu närma sig praktisk tillämpning. Det gör det allt mer angeläget att klargöra vilka villkor som gäller, för att ny stamcellsbehandling ska kunna provas som medicinsk innovation, skriver Olle Lindvall och Insoo Hyun i sin Science-artikel, där förslaget presenteras.

Medicinsk innovation är en av de föreslagna vägarna att gå för att testa och etablera stamcellsbehandling.

Bioetikern Insoo Hyun och neuroforskaren Olle Lindvall har tagit fram de internationella riktlinjerna på uppdrag av International Society for Stem Cell Research. Idag finns etablerad stamcellsbehandling nästan bara för blodsjukdomar. Övrig behandling med stamceller är än så länge experimentell och oprövad, skriver de.

I sin artikel skriver de att det bör finnas ett system för att skilja på oseriösa behandlingsförsök, och försök med stark vetenskaplig grund. De skriver att i ett sådant system finns det tre vägar för en tänkbar behandling:

Metoden testas och blir godkänd genom peer review-system och av etiska kommittéer. Då kan den gå vidare och testas i kliniska prövningar.

Metoden får underkänt av det vetenskapliga samhället och får då inte testas kliniskt.

Metoden kan inte testas i större kliniska studier. Den kan då ändå testas som så kallad medicinsk innovation. Samma koncept används för exempelvis kirurgi, som man inte kan testa på friska personer. För stamceller kan det bero på att det är svårt eller omöjligt att få fram tillräckligt med material, för att göra stora studier.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063