23948sdkhjf

Nya markörer för infarkter

Ett hormon har identifierats som en viktig markör för både hjärtinfarkt och stroke. Hormonet och liknande ämnen kan förklara varför vissa personer, som inte kunnat placeras i riskgruppen, drabbas av infarkt.
Hormonet adrenomedullin , som bland annat deltar i salt-vattenregleringen i kroppen, var en av de markörer som hade starkast samband med framtida hjärtinfarkt. Det var känt tidigare att hormonet fanns i höga nivåer hos personer som har haft en hjärtinfarkt.

I sin studie visar Olle Melander, docent vid Lunds universitet, att höga nivåer av adrenomedullin är en markör för en kommande hjärtinfarkt.

- Vi visste inte vad som var hönan och vad som var ägget. Om de höga halterna ökar risken för infarkt, eller om de är ett resultat av själva infarkten. Nu vet vi att höga nivåer är ett tidigt varningstecken, säger Olle Melander.

I studien visar han också att andra ämnen i kroppen har betydelse. Ämnen som är inblandade i salt-vattenbalansen, blodkärlens sammandragning, inflammationer och njurfunktion finns i större koncentration i blodet många år innan en infarkt inträffar.

Sedan tidigare kända riskfaktorer för hjärtinfarkt och stroke är diabetes, rubbningar i nivån på blodfetter, högt blodtryck och rökning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063