23948sdkhjf

Ojämn genfördelning bakom cancer

Proteingruppen SADB spelar en avgörande roll vid uppdelningen av arvsmassa mellan mor- och dottercell visar forskning från Lunds universitet.
Maria Alvarado vid Lunds universitet har studerat de mekanismer som styr hur arvsmassan fördelas under celldelningen. Hennes forskning syftar till att identifiera samtliga medlemmar i proteinfamiljen SADB samt utreda vilken funktion de har under celldelningen.

Resultaten av hennes studier visar att SADB-proteinerna reglerar det nätverk av proteiner som delar upp arvsmassan mellan mor- och dottercell. En rubbning i halten av SADB-proteiner i cellen gör att detta nätverk inte kan bildas och fördelningen av gener mellan cellerna blir ojämn. Det bildas alltså celler med för mycket eller för lite DNA vilket leder till att dottercellerna blir genetiskt instabila. Detta gör i sin tur kan att tumörer kan bildas.

Maria Alvarado och hennes kollegor tror att SADB-funktionen är störd i tumörceller och håller därför på att studera detta hos cancerpatienter. Om deras teorier stämmer kan

SADB-proteiner komma att användas för att förebygga tumörutveckling i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096