23948sdkhjf

Gåtan om autoimmunitet närmare svar

KI-forskare förklarar varför fel i proteinet Ro52 bidrar till att vissa utvecklar autoimmuna sjukdomar, såsom reumatoid artrit och SLE.
Nu förklarar Marie Wahren-Herlenius, professor vid institutionen för Medicin, Centrum för Molekylär Medicin på Karolinska Institutet, KI, varför fel i just proteinet Ro52 påverkar risken för autoimmunitet.

Kronisk inflammation och angrepp på kroppens egna vävnader är resultatet hos möss som saknar genen för Ro52. Det är sedan tidigare känt att proteinet har betydelse för utvecklingen av autoimmuna sjukdomar.

Marie Wahren-Herlenius och hennes kollegor visar, att möss som saknar genen för proteinet Ro52 utvecklar en autoimmun, SLE-liknande sjukdom.

När kroppen blir infekterad av något främmande aktiveras transkriptionsfaktorer som styr vilka delar av DNAt som blir mall för nya proteiner.

Möss som saknade genen för Ro52 kunde inte reglera dessa transkriptionsfaktorer på rätt sätt. Det ledde till en överproduktion av vissa cytokiner, signalämnen som är inblandade i immunförsvarets reaktioner. De cytokiner det bildades mer av var sådana som ökar på immunförsvarets reaktion på infektionen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078