23948sdkhjf

Nytt protein fördelar gener

Forskare vid Södertörns högskola har upptäckt ett protein i cellkärnans membran, som medverkar när DNAt fördelas vid celldelning.
Einar Hallberg och hans medarbetare kallar det nya proteinet för Samp1, Spindle associated membrane protein 1. Vid Institutionen för livsvetenskaper på Södertörns högskola har gruppen studerat Samp1, som de visar sitter i det dubbelmembran som omger cellens kärna och även deltar vid celldelningen.

När en cell skall dela sig och bli två skapas en formation som kallas den mitotiska spindeln. Nätverket av proteiner som utgör spindeln fäster vid cellens olika delar och fördelar dem i två läger i cellen. När cellen sedan delas i två finns det lika delar av exempelvis DNA i de nybildade dottercellerna. Om något går fel och det blir olika mycket DNA i dottercellerna finns risk för bland annat cancer.

Einar Hallbergs grupp visar nu att Samp1 blir en del av den mitotiska spindeln vid celldelningen.

- Upptäckten är oväntad eftersom man tidigare inte trott att proteiner som sitter inbäddade i membraner kunde finnas i mitotiska spindeln, och man har heller inte förstått vad sådana proteiner skulle kunna ha för funktion där, säger Einar Hallberg.

Samp1 har också en annan funktion, visar forskarna. När ingen celldelning pågår och proteinet sitter i kärnmembranet har Samp1 en koppling till cellskelettet utanför kärnan.

Eftersom cellskelettet är en viktig komponent för cellens signalsystem, kan Samp1 spela en roll när mekaniska signaler skickas från cellens utsida, genom cellen och in till arvsmassan i kärnan. Forskargruppen kommer nu att fokusera på vilken roll Samp1 har vid sådan signalering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078