23948sdkhjf

Fel i kraftverk bakom åldrande

Mutationer i mitokondriens DNA gör att cellandingen inte fungerar som den ska visar ny forskning.
Det är sedan länge känt att vårt åldrande kan delvis beror på att cellandningen fungerar sämre. Cellandning är benämningen på den process som innebär att syre används för att omvandla näringen i vår föda till energi. Problem med cellandningen har ett samband både med vårt naturliga åldrade liksom flera sjukdomar som diabetes, cancer och Parkinsons sjukdom.

Processen utförs av våra mitokondrier, cellstrukturer som ibland kallas för cellens kraftverk. För att cellandningen ska fungera behövs proteiner som tillverkas både utanför mitokondrien, med cellkärnans DNA som mall, och inuti mitokondrien utifrån organellens egna gener. Att mutationer i mitokndrie-DNAt kan leda till för tidigt åldrande är känt sedan tidigare men forskarna har inte vetat i detalj hur processen ser ut.

Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet identifierat en rad punktmutationer i mitokondriens gener som gör att de proteiner som är involverade i cellandningen blir instabila och faller sönder snabbt. Detta gör i sin tur att cellandningen inte fungerar som den ska vilket leder till för tidigt åldrande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078