23948sdkhjf

Ny metod ger bild av nervsignal

Danska forskare tar nu bilder i nanoskala av hur vesiklar och membraner smälter ihop i nervceller.
- Vi har tidigare saknat en metod för att mäta fusionen mellan vesikel och membran i nanoskala vid det ögonblick processen äger rum, säger Dimitrios Stamou, docent på institutionen för neurovetenskap, farmakologi och Nanovetenskapligt center vid Köpenhamns universitet.

Tidigare har forskarna bara kunnat ta antingen högupplösta stillbilder eller bilder i realtid med låg upplösning.

Nerver kommunicerar genom att skicka signalämnen genom nanometerstora vesiklar, rör, till membraner på andra nervceller. Dimitrios Stamou och hans kollegor har tillverkat konstgjorda vesiklar, med fluorescerande signalmolekyler. De gjorde också membraner med fluorescerande mottagarmolekyler.

Fluorescensen – ljussignalen – designades så att den bara uppstår när signalmolekylen träffar på en mottagarmolekyl. På så vis vet forskarna när vesikeln har gått ihop med membranet och signalämnena är levererade.

- Kontakt mellan vesiklar och membraner är ett essentiellt steg i många biologiska processer. Nu kan vi kvantifiera kontaktytorna som bildas mellan vesiklar och avgöra vad de har för storlek och form, med hjälp av högupplösta bilder i nanoskala, säger Dimitrios Stamou.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078