23948sdkhjf

Hög resistens utan antibiotika

Bakterier med ett svagt motstånd mot antibiotika, vidareutvecklar resistensen utan att ens exponeras för preparaten.
Svenska och danska forskare visar nu tillsammans att bakterier utvecklar resistens mot antibiotikagruppen fluorokinoler på ett sätt som tidigare var okänt. De mutationer som ger resistens, för ofta med sig även nackdelar för bakterien. Sämre tillväxttakt är en sådan effekt.

Tidigare studier har dock visat att bakterierna kan kompensera för den försämrade tillväxten med ytterligare nya mutationer. Resultatet av kompensationen kan bli ökad tillväxt och ökad antibiotikaresistens.

Det Diarmarid Hughes och Linda Marcusson i Uppsla har upptäckt tillsammans med Niels Frimodt-Møller vid Statens Serum Institut i Danmark, är att vidareutvecklingen av antibiotikaresistensen på så vis kan ske utan att bakterierna utsätts för antibiotika.

- Det här betyder att det finns ett mycket stort behov av att se över hur antibiotika används i samhället, för att försöka undvika att skapa dessa lågresistenta bakterier, som i värsta fall kan fortsätta att utvecklas till att bli högresistenta även utan antibiotikaexponering, säger Linda Marcusson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094