23948sdkhjf

Nyfödda med syrebrist fick EPO

Efter syrebrist vid förlossningen testade göteborgsforskare att behandla de nyfödda med hormonet erytropoietin.
Till skillnad från traditionell nedkylning vid syrebrist, kan behandlingen med erytropoietin, EPO, påbörjas så sent som två dagar efter födseln.

– Av de barn som behandlades med erytropoietin var det bara hälften så många som hade utvecklat en allvarlig neurologisk funktionsnedsättning eller som hade avlidit av sina skador. Hormonbehandlingen förbättrar alltså prognosen väsentligt i ett längre perspektiv, säger Klas Blomgren adjungerad professor i pediatrik vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

I samarbete med kinesiska forskare, har Klas Blomgren och hans kollegor behandlat 75 barn med EPO i små doser varannan dag i två veckor och 75 barn med traditionell nedkylning, som måste påbörjas senast sex timmar efter födseln.

De som var med i studien hade måttlig eller svår syrebrist vid födseln. Efter ett och ett halvt år utvärderade de resultaten och tittade på barnens neurologiska tillstånd.

– Vi tror att erytropoietin har en regenerativ och stimulerande effekt på återhämtningen och hjärnans utveckling efter skadan. Det verkar vara en säker behandling, nästan utan biverkningar, och dessutom är det billigare och tekniskt sett enklare jämfört med nedkylning, säger Klas Blomgren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063