23948sdkhjf

Schizofreni kopplas till immunförsvaret

En stor europeisk studie, med danska forskare i spetsen, har identifierat nya områden i genomet som kan kopplas till risken för schizofreni.
I en studie som omfattar 50 000 personer i Europa, har forskarna hittat tre områden i det mänskliga genomet, där mutationer ökar risken att utveckla schizofreni.

Ett av dem är det område som reglerar människans reaktioner på infektioner. Här har forskarna identifierat fem olika mutationer som ökar sjukdomsrisken.

Forskarvärlden har även tidigare misstänkt en koppling till immunförsvaret hos personer med schizofreni, eftersom personer som är födda under influensaperioderna på året, är överrepresenterade i gruppen.

De andra områden på genomet, där mutationer nu kan kopplas till schizofreni är ett område nära en gen som påverkar intelligens och minne. Det tredje området är inblandat i hjärnans utveckling.

Undersökningen gjordes på patienter från 14 olika länder i Europa. Forskningschef var Thomas Werge vid Köpenhamns universitetssjukhus och han arbetade med forskare från Region Huvudstadens Psykiatri och resten av Europa i studien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063