23948sdkhjf

Behandlad tumör ger sämre hälsa

En studie från Karolinska institutet visar att patienter som behandlats för tumörer i centrala nervsystemet som barn riskerar att drabbas av hälsoeffekter även i vuxen ålder.
Studien, som leddes av Krister Boman, bygger på en undersökning av omkring 700 patienter som nått vuxen ålder efter att ha behandlats för cancer i centrala nervsystemet, CNS, i tidig ålder samt cirka 1000 kontrollpersoner. Patienterna undersöktes med avseende på både fysisk och psykisk hälsa och funktion. Resultaten visar att tumören och behandlingen av denna hade haft en negativ effekt på majoriteten av de studerade parametrarna. De före detta barncancerpatienterna hade till exempel sämre kognitiv och sensorisk förmåga än kontrollgruppen. De som behandlats för tumörer i CNS under barndomen hade också en sämre allmänhälsa än befolkningsgenomsnittet. Studien visar även att kvinnor drabbas av sena hälsoeffekter på grund av CNS-tumörer i större utsträckning än män.

Resultaten av studien visar också att flera områden inom både funktion och hälsa ofta påverkas samtidigt som följd av en tumör i centrala nervsystemet. Vid andra sjukdomar är hälsoeffekterna istället begränsade till ett enda område visar studien. När det gäller den psykiska hälsan och emotionell förmåga kunde dock forskarna inte se någon skillnad mellan kontrollpersonerna och försöksgruppen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079