23948sdkhjf

Sött som cancerrisk ifrågasätts

I en ny italiensk studie syns inga tydliga samband mellan cancer och sötningsmedlen sackarin och aspartam.
De sötningsmedel som idag används inom EU är godkända, men har blivit ifrågasatta i media och till viss del av forskarvärlden. Cristina Bosetti vid Institute for Pharmacological Research Mario Negri, har studerat hur sambanden ser ut, mellan framförallt sackarin och aspartam och tre olika cancertyper. Syftet med studien var att skapa bättre förståelse för sambanden mellan sötningsmedel och cancer.

Totalt ingick 3000 personer i studien. De var indelade i en grupp med magcancer, en med bukspottskörtelcancer och en grupp med cancer i livmoderslemhinnan. Samtliga grupper hade var sin kontrollgrupp med friska personer. Forskarna gjorde också jämförelser mellan de två typerna av sötningsmedel, men inga av resultaten visade på samband mellan sötningsmedel och de studerade cancertyperna.

Däremot tog forskarna inte hänsyn till det faktum att sambanden i tidigare studier har gällt mellan sötningsmedel och andra cancertyper, såsom leukemi, lymfom och bröstcancer. Det bör också nämnas att studien bara är gjord på italienska patienter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063