23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Life Science Sweden
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.
Kontakta oss för en företagslösning.

Få friskare kärl med lykopen

En antioxidant som finns i tomater kan förebygga hjärt- kärlsjukdom.
Höga nivåer av lykopen i blodet

kan kopplas till bättre följsamhet i artärernas kärlväggar visar en ny studie. Studien gjordes vid Yonsei-universitetet i Korea och omfattade 264 kvinnor mellan 31 och 75 års ålder. Resultaten visar att de kvinnor som hade högst nivåer av lykopen i blodet, det vill säga mer än 0,04 millimol per liter, också hade bäst rörlighet i blodkärlen. Dessa kvinnor hade också hade lägst koncentration av LDL-kolesterol i blodet samt lägre nivåer av inflammationsmarkören C-reactive protein, CRP.





Tidigare forskning visar att oxidation av LDL-kolesterol

hänger samman med uppkomsten av arteroskleros och gör kärlen mindre rörliga. Troligen bromsas därför utvecklingen av hjärt- kärlsjukdomar om LDL-kolesterolet kan skyddas från oxidation.





Lykopen är en antioxidant som finns

i röda frukter och grönsaker. Substansen har tidigare visat sig ha positiva effekter på både hjärta, blodtryck, prostata och skelett.



BREAKING
{{ article.headline }}
0.078