23948sdkhjf

Stor variation på p-piller

Vilken variant av progesteron som används i kombinationspiller har betydelse för risken att få en blodpropp, rapporterar danska forskare.
Levonorgestrel är den typ av progesteron som medför lägst risk för venös trombos, enligt studien från Köpenhamns universitet. Den ökar risken fyra gånger, jämfört med kvinnor som inte tar några orala preventivmedel alls. Andra vanliga varianter av hormonet, desogestrel och cyproteron, ökar istället risken upp till sju gånger, skriver forskarna.

Studien är en del av en större undersökning, som är gjord tillsammans med holländska forskare. I den holländska studien tittade de bland annat på hur stor del av 1524 kvinnor drabbade av venös trombos, som åt någon form av kombinations-piller, p-piller med både östrogen och progesteron. Siffran i den studien var 71 procent och den danska studien klargör, att det är preparat med levonorgestrel-varianten av progesteron, som höjer risken minst.

De konstaterar också att det inte är någon skillnad i hur stor mängd av de olika varianterna som skrivs ut och många kvinnor äter därför p-piller som ökar risken för trombos mer än nödvändigt. Trots resultaten påpekar forskarna att risken för trombos är mycket låg, även bland dem som äter p-piller och att det handlar om en höjning av från början mycket låga risker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078