23948sdkhjf

16 miljoner till parkinsonforskning

Deniz Kirik får anslag från Europeiska forskningsrådet, ERC, kring forskning som berör både diagnostik och behandling av Parkinsons sjukdom.
Han är den ende svensken som får ta del av utlysningarna från ERC, som är en del av EUs ramprogram Ideas. De 16 miljonerna kommer att användas för tre delprojekt för forskning inom neurovetenskap, men Deniz Kirik, professor i neurovetenskap vid Lunds universitet, säger själv:

- Vad som är viktigare är det erkännande för framstående forskning, som anslaget betyder.



Ett av delprojekten
är långt framskridet och nästa steg blir att föra in dopaminkodande gener i parkinsonpatienter, med hjälp av virus. Om det lyckas går projektet in i en fas med kliniska studier.

Olika tekniker för att avbilda vad som händer i hjärnan ligger till grund för de andra två delprojekten. En del av forskningen handlar om att förstärka hjärnans signaler för att i ett tidigare skede än idag kunna avbilda hjärnan med magnetisk resonanstomografi, MR. Det sista projektet syftar till att vidareutveckla cellterapi och att förbättra avbildning med positronemissionstomografi, PET.

Anslaget betalas ut under förutsättning att EU och Lunds universitet skriver under alla kontrakt, vilket skall göras före september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.363