23948sdkhjf

Lyxbehandling gör T-celler starkare

Sentoclone har fått klartecken för fas II-studier där immunoterapi ska jämföras med traditionella cellgifter.
- Efter ungefär tre månader kommer vi att veta om behandlingen ger resultat, säger Johan Järte, vd på Sentoclone.

Sentoclones teknik bygger på att immunförsvarets T-lymfocyter skiljs ut och får växa sig starka i ett laboratorium. En kirurg plockar ut en lymfkörtel nära patientens tumör. I körteln finns mogna T-lymfocyter som känner igen antigener från tumören. I cellodlingen stimulerar forskarna cellerna och de utvecklas i en miljö lik den i kroppen, med tillgång till bland annat tumörens antigener. Skillnaden är att ämnen som tumören normalt avger och som hämmar lymfocyterna, inte finns i laboratoriet.

- Cellerna ligger i princip i bubbelbad och blir killade under hakan, säger Johan Järte.

De starka cellerna förs sedan tillbaka till patienten med en blodtransfusion efter ungefär en månad.

Företaget kommer att rekrytera 140 patienter till studien, varav hälften får standardbehandling och hälften får behandling med sina egna, förstärkta T-lymfocyter, vita blodkroppar. En fördel med immunoterapin är att den väntas ge få eller milda biverkningar jämfört med traditionell behandling. Om immunoterapin å andra sidan inte skulle ge resultat, har den vanliga behandlingen skjutits upp i tre månader. Nu har dock både Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden godkänt studien och patientrekryteringen är igång.

Om studien ger lovande resultat kommer företaget relativt snabbt att gå vidare och utveckla tekniken så att den kan användas även på andra cancerformer. I den aktuella studien testas behandlingen på personer med malignt melanom, som har spritt sig i kroppen. Behandlingen kombineras med kirurgi, där så mycket som möjligt av tumörcellerna opereras bort, så att immunterapin blir ett komplement till kirurgin. Det finns ungefär 500 patienter per år i Sverige som passar för Sentoclones behandling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.596