23948sdkhjf

Klippt hos Pfizer

- Vi valde Sverige eftersom ni har ett väldigt gynnsamt företagsklimat här, sade Pfizers globala marknadschef när näringsminister Maud Olofsson invigde den nya fabriken i Strängnäs i går.
Drygt 300 personer, både anställda och gäster, hade samlats utanför den nybyggda anläggningen i Strängnäs i går. Fabriken ska användas för att tillverka tillväxthormonet Genotropin samt Somavert för behandling av blodproppar. Totalt har Pfizer investerat 1,5 miljarder svenska kronor i projektet.

- Att vi valde att bygga fabriken just i Sverige beror på att ni har ett väldigt gynnsamt företagsklimat här. Här finns också högutbildad personal som har arbetet länge på Pfizer och anläggningen i Strängnäs är bäst i världen enligt våra egna krav när det gäller miljö och säkerhet. Dessutom har Sverige flera fördelar som bra sjukvård, folkbokföringssystem och goda förutsättningar för kliniska prövningar, säger Nat Ricciardi, global marknadschef på Pfizer.

Fabriken går under namnet projekt Pegasus eller Bio Seven eftersom det är den sjunde uppgraderingen av Pfizers verksamhet i Strängnäs som funnits i 50 år. Det första spadtaget togs för tre år sedan och i går klippte alltså näringsminister och vice statsminister Maud Olofsson det blågula bandet och förklarade fabriken officiellt invigd.

- Den här anläggningen är en otroligt viktig investering eftersom den attraherar nya investeringar. Det är också positivt för akademin att vi får hit globala företag eftersom de är en viktig del av innovationssystemet, sade Maud Olofsson.

Produktionen av Genotropin och Somavert , som framställs med hjälp av genetiskt modifierade E.coli-bakterier, kommer att vara i full gång först 2011. Med sina 6000 kvadratmeter kommer anläggningen då att vara den största enheten i Sverige för produktion av bioteknologiska läkemedel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094