23948sdkhjf

RA-medicin kan bota skivepitelcancer

Antiinflammatoriska läkemedel skulle kunna användas för att behandla hudcancer visar en studie från Karolinska Institutet.
En av kroppens viktigaste inflammatoriska substanser spelar en nyckelroll vid uppkomsten av skivepitelcancer. Det visar Maria Helena Ulvmar vid Karolinska Institutet i sin avhandling.

I undersökningen hämmade Maria Helena Ulvmar och hennes kollegor aktiviteten av molekylen NF-κB´s i hudceller hos möss. Detta ledde till att mössen utvecklade kronisk inflammation i huden som i sin tur leder till att skivepitelcancer utvecklas. Tidigare studier har visat att NF-κB ökar uttrycket av en rad inflammatoriska proteiner och därmed har forskarna trott att ökad aktivitet av NF-κB ger ökad inflammation. Nu tyder alltså KI-forskarnas resultat på det motsatta.

Maria Helena Ulvmars arbete visar också att det fanns ett samband mellan mössens inflammation och ett av kroppens viktigaste inflammatoriska proteiner, TNFα.

När forskarna hindrade TNFα att binda till sin receptor, TNFR1, drabbades mössen varken av kronisk inflammation eller cancer.

Studien visade också att mössen utvecklade en väldig speciell typ av inflammation som utmärktes av stora mängder av den typ av vita blodkroppar som kallas regulatoriska T-celler. Hela den inflammatoriska kedjereaktionen drevs av substansen TNFα som frisattes av hudcellerna medan det i vanliga fall är immunförsvarets celler som utsöndrar denna signalmolekyl.

Eftersom inflammationen och utvecklingen av cancer är kopplad till signalering från TNFα och TNFR1 i hudcellerna tror nu forskarna att antiinflammatoriska läkemedel skulle kunna fungera för att behandla av hudcancer. Det finns redan idag godkända anti-TNFα medel som används för behandling av inflammatoriska sjukdomar som till exempel reumatoid artrit. Mer forskning krävs dock för att ta reda på om dessa skulle kunna användas som cancerterapi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078