23948sdkhjf

Cigaretter ökar risk för MS

För män som röker dubbleras risken för multipel skleros och för kvinnor ökar den med 50 procent. Det visar en studie med över 2 500 skandinaver.
- Det finns tidigare studier som visar på kopplingen mellan rökning och MS, men det här är den största studien som gjorts. Det ger oss en säker bekräftelse på att rökning ökar risken att drabbas av MS, säger Anna Karin Hedström, projektsamordnare och studiens förstaförfattare.

Redan vid måttlig rökning ökar risken för den neurologiska sjukdomen MS och rökning är en riskfaktor upp till fem år efter att en person har slutat visar studien.

Anna Karin Hedström upptäckte också, att när hon jämförde snusare med rökare fanns en stor skillnad. Snus verkar inte höja risken alls och det är en antydan om att nikotinet troligen inte ligger bakom sambandet mellan rökning och MS. Hon har studerat material från 902 personer från Norden med diagnosen MS och ytterligare 1 855 friska personer.

Forskarna presenterar två teorier som de är extra intresserade av.

- En spännande teori är att rökning skulle kunna påverka immunförsvaret hos personer med en genetisk känslighet för MS och på så sätt öka risken att insjukna. Men det behövs ytterligare forskning för att kunna säga något med säkerhet, säger Lars Alfredsson professor i epidemiologi och delaktig i studien.

En annan idé är att sambandet har att göra med att rökare är mer infektionskänsliga i luftvägarna än andra. Det finns kopplingar mellan MS och vissa virusinfektioner och rökare skulle kunna vara extra utsatta för sådana virus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078