23948sdkhjf

Influensavaccin som nässpray

Nu har det svenska bolaget Eurocine Vaccinces fått godkännande för att testa sin metod för att vaccinera mot virusstammen A(H1N1)v.
Bolaget kommer att påbörja rekrytering av 180 försökspersoner direkt, nu när Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden har godkänt studien. Under tre veckor kommer försökspersonerna att få tre doser med vaccin, via nässpray.

- Studien kommer att förse oss med detaljerad och unik kunskap om vårt nasala influensavaccin, säger bolagets vd Hans Arwidsson.

De första resultaten beräknas vara klara under 2010.

Företaget har utvecklat så kallade adjuvanser, som är en kombination av ämnen som ska förbättra effekten vaccinet har på immunförsvaret. Det finns både positivt laddade, katjoniska, och negativt laddade, anjoniska, adjuvanser. I den aktuella studien är det ett anjoniskt adjuvans som studeras. Försökspersonerna, som blir indelade i nio grupper, kommer att få olika doser av vaccinet och olika koncentrationer av adjuvanset. Syftet med studien är att förstå det immunologiska svaret hos de vaccinerade och att undersöka om vaccinet ger bieffekter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062