23948sdkhjf

Karolinska satsar på sårläkning

Bolaget Pergamum har bildats som ett första steg till ett nytt svenskt specialty pharma-bolag. Koncernen består av en sammanslagning av fem projekt i Karolinska Developments portfölj.
Forskningen inom nybildade Pergamum syftar till att ta fram tekniker för förbättrad sårläkning och minskad ärrbildning samt för att förhindra bakterie- och svampinfektioner i sår och brännskador. Koncernen består av fem redan befintliga projekt vid fem olika svenska lärosäten. Dessa kommer att drivas vidare som förut medan det gemensamma ägarbolaget kommer att arbeta med en gemensam strategi för affärsutveckling och kommersialisering för projekten.

- Det här är ett område där det inte kommit så många nya produkter på ett tag, bortsett från generika. Inom Pergamum finns flera i mitt tycke revolutionerande tekniker vilket gör bildandet av bolaget viktig inte bara för oss utan för svensk läkemedelsutveckling i stort, säger Conny Bogentoft, vd för Karolinska Development.

Samtliga projekt inom Pergamum har produkter i eller på väg in i klinisk fas. Alla forskargrupperna jobbar med kroppsegna substanser som peptider och proteiner eller modifierade varianter av dessa ämnen. Förhoppningen är att den första produkten för sårvård ska finnas på marknaden inom tre år.

Karolinska Development äger 64 procent av bolaget. Resterande del av bolaget ägs av Östersjöstiftelsen och Midroc New Technology. Målet är dock att utvidga ägarkretsen på sikt.



- Det här är ett steg
mot bildandet av ett nytt svenskt speciality pharma-bolag vilket är ganska unikt, säger Conny Bogentoft.

Vd för Pergamum är Magnus Precht som tidigare har arbetat vid bland annat Pharmacia.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11