23948sdkhjf

De sätter ljus på IP-frågorna

Under EU-ordförandeskapet vill Swedenbios IP-arbetsgrupps ordförande sätta frågan om gemenskapspatent i fokus.
Swedenbios IP-arbetsgrupp jobbar för att öka bolagens medvetenhet om IP-frågor men också för att sätta IP på den politiska dagordningen. Tanken med IP-arbetsgruppen är att den ska finnas som stöd för både stora och små bolag, även om de mindre bolagen ligger gruppens ordförande Per-Johan Ulfendahl extra varmt om hjärtat.

- De stora företagen har ofta en egen IP-avdelning och kan redan det mesta om det här området. Det är de små bolagen som inte har råd att anställa eller köpa de här kompetenserna som verkligen behöver oss, säger gruppens ordförande Per-Johan Ulfendahl.



Per-Johan Ulfendahl
har lång erfarenhet av patentfrågor inom life science industrin. Som många andra i branschen började han sin karriär på Pharmacia där han arbetade i 12 år. Därefter jobbade han på dåvarande Biotage, numera Pyrosequencing. Som forskare och uppfinnare är han själv van att skriva patentansökningar och på Biotage hjälpte han även patentingenjörerna att utvärdera ansökningar. Per-Johan Ulfendahl är inte sen att hålla med om att patentlagstiftning och strategier är snåriga områden för den oinvigde. Samtidigt tycker han att det finns en poäng i att på ett positivt sätt tappa respekten för IP-frågorna.

- Om man kokar ner det så är ett patent egentligen bara en överenskommelse mellan uppfinnaren och samhället som ger uppfinnaren ensamrätt på sin teknik eller produkt. Det är en viktig tanke att ha med sig, säger Per-Johan Ulfendahl.

IP-arbetsgruppen kom till 2002 i samband med att Swedenbio bildades. Per-Johan Ulfvendahl har varit gruppens ordförande sedan 2007. Utöver att stärka medlemsbolagens medvetenhet och kompetens kring IP-frågor bedriver gruppen också lobbyverksamhet och fungerar som remissinstans för olika utredningar.



Till en början anordnades
ett möte för medlemsföretagen en gång om året då man bjöd in kompetens från exempelvis Japan och Kina. Dessa möten visade sig dock skjuta bredvid mål ur medlemsföretagens synvinkel. En enkät som IP-guppen gjorde visade i stället att företagen efterfrågade möten med kompetens som fanns i deras geografiska närhet så att de kunde knyta kontakter att återvända till i det dagliga arbetet. Så föddes idén till Patent Road Show som anordnades första gången våren 2008. Sedan dess har tillställningen ägt rum fem gånger på olika orter runt om i landet: Uppsala, Göteborg, Linköping, Lund Stockholm och Umeå. På mötet bjuds deltagarna på ett föredrag från en expert från en advokatfirma eller patentbyrå samt ett från en lokal expert på området. Därpå följer en timmes allmän diskussion där företagen får möjlighet att bolla problem de stött på och utbyta erfarenheter med varandra.



- Det har blivit en jättesuccé
, uppslutningen har varit fantastisk. Vi slog rekord i Göteborg nu senast med 110 deltagare och diskussionerna på mötet har verkligen varit givande, säger Per-Johan Ulfendahl.

Gruppen träffas utöver Patent Road Show fyra gånger om året och tar upp aktuella frågor till diskussion. Just nu ligger fokus på det svenska ordförandeskapet i EU där det finns två områden som IP-gruppen jobbar för att få upp på agendan. Det ena är ett gemenskapspatent för samtliga EU-länder.

- Det är inte realistiskt att få till ett gemensamt patent för alla EU-länder under Sveriges ordförandeperiod men vi vill att regeringen sätter frågan i fokus så att diskussionen förs framåt, säger Per-Johan Ulfendahl.



Den andra punkten
gruppen vill få upp på dagordningen är Londonöverenskommelsen som syftar till att sänka kostnaden för att ta ut och underhålla patent i Europa. I dag måste samtliga delar av en patentansökan översättas till det nationella språket varje gång ett företag vill söka patent i ett nytt land. Detta gör att kostnaden för att europeiskt patent är upp till 10 gånger dyrare eftersom ansökan måste översättas ett flertal gånger.

- Det kan röra sig om en kostnad på uppemot tre miljoner kronor under ett patents livstid, säger Per-Johan Ulfendahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125