23948sdkhjf

Hallå där Mats Nilsson...

...koordinator för projektet Companion diagnostics initiative som invigdes i Uppsala i tisdgas.
Vad är det här för projekt?

- Det är ett samarbete mellan nio forskargrupper vid Uppsala universitet och företagen Olink Bioscience och Olink Genomics. Syftet är att förbättra behandlingen av olika cancerformer med hjälp av skräddarsydda behandlingar.

Vad ska ni göra?

- De skräddarsydda terapier som finns i dag är väldigt dyra och varje terapi hjälper bara omkring tio till 20 procent av patienterna med en viss tumörtyp. Dessutom ger de ofta upphov till biverkningar. Därför ska vi identifiera de olika mutationer och molekylära defekter som finns vid olika grupper och undergrupper av tumörer för att förbättra diagnostiken av patienterna och därmed se vem som är lämpad för en viss behandling. Bland annat ska vi identifiera proteinaktivitetsmarkörer som kan visa om en viss signalkedja i tumören är rubbad eller inte.

Hur finansieras forskningen?

- Vi har fått 25 miljoner kronor fördelat på fem år från Vinnova. Dessutom har alla forskargrupperna sin egen finansiering genom aktörer som Vetenskapsrådet, Wallenbergstiftelsen och Cancerfonden.

Vad ska samarbetet utmynna i konkret?

- Vi ska ta fram nya diagnostiska verktyg för cancer och kommersialisera dem. När projektet löper ut 2014 hoppas jag att vi kommer att ha en klinisk studie av en metod igång tillsammans med någon terapi. Det tror jag är ett realistiskt mål.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079