23948sdkhjf

En miljon till hormonforskare

Årets Stora nordiska Fernströmspris på en miljon kronor går till Jan-Åke Gustafsson på Karolinska institutet. - Jag vill gärna fortsätta forska inom mitt område så länge jag kan, säger pristagaren.
Fernströmstiftelsen delar varje år ut det Stora nordiska priset på en miljon kronor, i år med motiveringen ”för sina upptäckter av cellkärnereceptorer och sin banbrytande forskning kring deras betydelse för flera folksjukdomar”. På 1990-talet gjorde Jan-Åke Gustafsson en av sina viktigaste och mest kända upptäckter, tillsammans med Eva Enmark och George Kuiper.

De letade efter en hormonreceptor i prostatan och hittade till sin förvåning en andra receptor för det kvinnliga könshormonet östrogen, som de kallade erstrogen receptor beta, ER-beta.

– Ingen vettig människa hade väl fått för sig att leta efter en östrogenreceptor i den manliga prostatakörteln. När det gäller ER-beta, så görs nu patientförsök med ett läkemedel mot godartad prostataförstoring. Man vill också testa medlet mot prostatacancer. Det finns även planer på att använda ER-beta-baserade medel mot nedstämdhet och klimakteriebesvär, säger Jan-Åke Gustafsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078