23948sdkhjf

Uppsala Bios nya support

Andra länder än Sverige är bättre på att utnyttja pengar från EU: s ramprogram och nu vill Uppsala Bio sporra svenska småbolag att söka pengar. (Uppdaterad)
Life scienceorganisationen kommer att starta en tjänst för att hjälpa små och medelstora bolag, SME:er, att söka EU-pengar. Satsningen sker i samarbete med Swedenbio, som sedan tidigare driver EU Support Office med Vinnova.

- Det är viktigt att vi agerar tillsammans och kompletterar varandras insatser, säger Erik Forsberg verksamhetschef på Uppsala Bio.

Sveriges SME:er har visserligen lyckats få 26 miljoner euro från det sjunde ramprogrammet, som löper nu, men andra länder är duktigare på att utnyttja möjligheterna.

- Vi behöver ta reda på vilka behov som finns. Det finns till exempel konsultfirmor och Swedenbios service som hjälper bolagen. I pilotsatsningen ska vi ta reda på vilka luckor vi behöver täta, säger Erik Forsberg.

Under en inledande pilotfas kommer tjänsten att vara kostnadsfri, men det är oklart hur stödet ska fungera rent ekonomiskt efter det. Enligt Erik Forskberg beror det helt på vilka behov Uppsala Bio identifierar.

- En möjlighet är att göra kostnaden till en success fee, alltså kopplat till hur framgångsrik ansökningen blev, säger Erik Forsberg.

Anders Alderborn, som har erfarenhet av att ansöka och att administrera ansökningar från både företag och universitet, kommer att leda arbetet på Uppsala Bio från starten i oktober. Pilotfasen löper sedan under ungefär ett halvår, med regelbundna utvärderingar och kontakter mellan Uppsala Bio, Swedenbio och Vinnova.

- Jag hoppas att vi får in många beställningar redan under den här perioden, så att vi får ett bra underlag för utvärderingen, säger Erik Forsberg.

I Sverige uppfattar många SME:er ansökningsprocessen som krånglig enligt Uppsala Bio och organisationen hoppas att handfast hjälp ska få fler företag att ansöka om rambidrag.

- EU-finansiering är ett viktigt komplement till annan företagsfinansiering som vi verkligen bör ta tillvara. Vi tror att den här tjänsten kan innebära stora möjligheter för regionens life scienceföretag, säger Erik Forsberg.

Uppsala Bio är verksamt inom fyra huvudområden:

Uppsala Bio-X – needs motivated cross-disciplinary research
Innovations
Skills and training
Networking
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078