23948sdkhjf

Datorplattform ska bota astma

Svenska Saromics har fått sin första stora kund i danska Unizyme. Tillsammans ska bolagen leta efter nya substanser som kan användas för att behandla inflammatoriska sjukdomar.
Ämnena som ska tas fram inom samarbetet ska riktas mot enzymet dipeptidyl peptidas I, DPPI. Lundaföretaget Saromics har tagit fram plattformar för datorbaserad drug discovery. Fokus för danska Unizymes forskning ligger på att ta fram småmolekylära substanser som kan hämma funktionen hos DPPI. Enligt avtalet ska Saromics undersöka och tolka hur tredimensionella modeller av DPPI samverkar med småmolekyler som Saromics tagit fram. I kombination med andra datorbaserade metoder ska sedan de mest lämpade läkemedelskandidaterna väljas ut.

- Det här är vår första riktigt stora kund och det betyder så klart mycket för oss ekonomiskt. Det känns också väldigt kul att ett skandinaviskt företag satsar på vår teknik, säger Saromics vd Björn Walse.

DPPIs uppgift i kroppen är att aktivera proteinnedbrytande enzymer, proteaser. Flera studier tyder på att proteaser spelar en viktig roll vid uppkomsten av inflammatoriska sjukdomar som reumatoid artrit, astma och cystisk fibros. Forskarna på Unizyme hoppas kunna blockera DPPI och därmed proteaserna och på så sätt behandla dessa sjukdomar. Unizyme kommer att äga alla IP-rättigheter till de preparat som eventuellt utvecklas inom ramarna för samarbetet. De ekonomiska detaljerna i avtalet är ännu hemliga.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063