23948sdkhjf

Bioinvent mot miljardindustri

-Vi förväntar oss att kunna redovisa resultaten vid halvårsskiftet 2010, säger Bioinvents vd Svein Mathisen om bolagets studie av ett preparat för att förebygga blodproppar.
Att utveckla antikoaguleringspreparat mot blodproppar kan bli en lönsam affär. Nu har Bioinvent i samarbete med Thrombogenics påbörjat den sista delen i en fas II-studie av det blodproppsförebyggande preparatet TB-402. Globalt drar antikoaguleringspreparat idag in 5 miljarder US-dollar årligen och enligt Bioinvent är ett problem med dagens preparat att de är krångliga att administrera.

Bolagets förhoppning är att effekten av TB-402, en rekombinant human monoklonal antikropp, ska vara länge och att patienten inte ska behöva övervakas. Antikroppen skulle då kunna vara ett enklare alternativ till dagens behandling.

Totalt ingår 300 patienter i fas II-studien , varav 100 stycken rekryteras nu i den sista delen av studien. De kommer att få en injektion av TB-402 och sedan följas under tre månader för att se om preparatet kan förebygga djup ventrombos. Sådana blodproppar bildas i djupt liggande vener, ofta i underbenet. De är vanliga hos patienter som får konstgjorda knä- eller höftleder och de patienterna får alltid blodproppsförebyggande medicinering. Detta är den huvudsaklliga målgruppen som bolaget har i sikte för sitt preparat.

- Vi räknar med att samtliga 300 patienter kommer att vara inkluderade i studien vid årets slut. Efter en uppföljning av patienterna i den tredje gruppen och sammanställning av data förväntar vi oss att kunna redovisa resultaten vid halvårsskiftet 2010, säger Svein Mathisen på Bioinvent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078