23948sdkhjf

Hallå där Fredrik Karlsson...

...nybliven doktor i etik vid Uppsala univeristet vars forskning visar att många av de djurförsök som utförs i dag inte är etiskt försvarbara. Vad är det du har undersökt?
- Jag har utgått från tre ganska radikala teorier som säger att djur har ett värde vilket jämställer dem med människor. Djuren ska därför ha samma rättigheter som vi. Jag har försökt föreställa mig hur djurförsök skulle fungera om man utgick från de här teorierna.

Vad har du kommit fram till?

- Många etiker tror att djurförsök skulle behöva avskaffas helt om man tilldelar djur ett värde men det stämmer inte enligt min studie. Däremot är det svårt att försvara många av de försök som utförs i dag eftersom djuren oftast avlivas efter att studien avslutats. Om djur har samma rättigheter och värde som människor skulle man bara kunna utföra djurförsök som även friska frivilliga människor skulle ställa upp på. Om det innebar att patienten skulle avlivas i slutänden är det inte många människor som skulle gå med på sådana försök.

Hur skulle etiskt försvarbara försök se ut utifrån de här teorierna?

- Syftet med ett försök måste vara väldigt välgrundat. Nyttan av studien måste vägas mot den skada det skulle innebära för människan om försöket inte utfördes. Det skulle alltså inte vara möjligt att genomföra en studie av ren nyfikenhet eller i syfte att framställa exempelvis ännu ett Panodilliknande preparat. Generiska substanser eller läkemedel av en typ som redan finns på marknaden skulle kunna jämställas med kosmetika där djurförsök inte är försvarbara.

Hur ska man se på dina resultat?

- Det jag har gjort är ett hypotetiskt teoretiskt experiment så det kan vara svårt att tillämpa resultaten i verkligheten. Jag vet inte ens om jag håller med om alla mina slutsatser själv. Man skulle kunna se resultaten som ett ideal att sträva efter om man vill reformera synen på djurförsök. En sak jag håller med om är att djurförsök borde genomföras på samma sätt som på människor och att djuravdelningarna på forskningsföretagen borde likna ett zoo där djuren lever ett fullgott liv. Det är så klart orealistiskt utifrån både ekonomiska och tekniska perspektiv men det kan vara ett mål att sträva mot för att hitta nya lösningar. Jag tycker inte vi ska förlita oss på att gamla metoder och sätt att göra saker på alltid är bäst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079