23948sdkhjf

Pandemivaccin till Sverige nästa vecka

EMEA har rekommenderat godkännande av två vacciner mot den nya influensan H1N1. Glaxosmithkline som tillverkar det ena, Pandremix, meddelar att vaccinet kan levereras till Sverige vecka 41.
De två vaccinerna Pandremix och Focetria har tidigare varit godkända som prototypvacciner. EMEAs vetenskapliga kommitté, rekommenderar nu att vaccinerna godkänns för vaccination mot svininfluensa sedan prototypviruset H5N1 bytts ut mot det aktuella H1N1. Pandermix är det vaccin som Sverige köpt in och som tillverkas av Glaxosmithkline i fabriker i Tyskland och Belgien. Godkännandet av Pandremix bygger på studier av prototypvaccinet och på preliminära data från kliniska studier som hittills gjorts på drygt 6000 personer.

EU-kommissionen kommer att ge formellt godkännande av vaccinerna i dagarna. Enligt rekommendationen bör vaccinet ges i två doser med tre veckors mellanrum. Det finns dock studier som pekar på att vuxna människor kan bli immuna redan efter en dos. Om dessa resultat verifieras i de kliniska studier som pågår kan rekommendationen ändras senare. Den svenska massvaccineringen ska enligt planen påbörjas i mitten av oktober.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062