23948sdkhjf

Tidig behandling fördel vid Parkinson

Lundbeck och Teva har följt upp 1 176 patienter som behandlades med preparatet rasagilin mot Parkinsons sjukdom. De två patientgrupperna påbörjade behandlingen med nio månaders mellanrum och nu publiceras resultaten.
Gruppen med tidig behandlingsstart visade signifikanta skillnader på sjukdomsmodifierande effekt, jämfört med de patienter som fick placebo de första 36 veckorna.

- Studien är designad för att förstå vikten av neuroprotection, det vill säga behandlingar som skyddar patienten från försämring, säger Håkan Widner, professor på avdelningen för neurologi vid Lunds universitet.

Preparatet rasagilin, som säljs av Teva Pharmaceutical och Lundbeck i bland annat USA och Europa under namnet Azilect, visade positiva effekter på symptom och var säkert.

Parkinsons yttrar sig bland annat med symptom som stelhet, långsamma rörelser och försämrad balans. Idag lider ungefär fyra miljoner människor av sjukdomen, 20 000 i Sverige. Patienterna i den aktuella studien kom från 14 länder och resultaten av behandlingen utvärderades med Unified Parkinson's Disease Rating Scale, UPDRS.

Patienterna i studien hade inte behandlats tidigare och alla var i tidig sjukdomsfas när studien inleddes. Bolagen kommer att gå vidare och följa upp den så kallade Adagio-studien för att se om de sjukdomsmodifierande effekterna består över längre tid.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078