23948sdkhjf

Kolesterol ny ledtråd för Parkinsonforskning

En form av kolesterol, oxysterol, är viktig för utvecklingen av dopaminproducerande nervceller, samma celler som dör vid Parkinsons sjukdom. -Detta är ett stort framsteg, säger Ernest Arenas, en av forskarna på KI som gjort studien.
Den oxiderade varianten av kolesterol aktiverar en receptor i hjärnan och det påverkar i sin tur bildningen av dopaminproducerande celler. Det är samma celltyp som dör hos personer med Parkinsons. Forskarna på Karolinska institutet visar också att embryonala stamceller som odlas i laboratorier påverkas av oxysterol. Stamcellerna är bättre på att bilda dopaminproducerande nervceller om de behandlas med det oxiderade kolesterolet.

Ernest Arenas med kollegor kunde också konstatera att behandlingen med oxysterol minskade stamcellernas tendens att växa okontrollerat i laboratoriet.

- Oxysterol bidrar till en säkrare och bättre odling av dopaminproducerande celler, vilket är ett stort framsteg eftersom det ökar möjligheterna att utveckla nya behandlingar mot Parkinsons sjukdom, säger Ernest Arenas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078