23948sdkhjf

Ljud ger svar om schizofreni

Lundabolaget Sensodetect öppnar idag en nyemission, för att få in pengar till två kliniska studier. Genom att låta en patient lyssna på vissa ljud, kan bolagets produkt identifiera sjukdomstypiska drag för schizofreni och ADHD.
- Vår produkt ger ett fysiologiskt objektivt beslutsstöd som kan jämföras med ett laboratorietest, säger Sensodetects vd Johan Källstrand.

Genom nyemissionen hoppas han att bolaget ska få in mellan sex och åtta miljoner konor, för att finansiera två kliniska studier i samarbete med ett sjukhus i Tyskland. I dagsläget samarbetar de med Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och Akademiska sjukhuset i Uppsala, men genom det tyska samarbetet hoppas de öppna dörren för övriga Europa.

Målsättningen är att ha en procent av marknaden i Europa i slutet av 2012. Bolaget håller på att diskutera med tänkbara distributörer för att sälja sin produkt i övriga Europa. Förutom att finansiera de kliniska studierna, kommer en del av pengarna från nyemissionen att användas för att bygga upp en europeisk distribution.

- De diskussionerna är inte så långt komna. Vi har hittills bara fört sonderande samtal med ett par bolag som är verksamma i Europa, säger Johan Källstrand.

Produkten, som kallas SD-Bera , finns idag på 25 sjukhus och kliniker.

- Våra samarbeten är mycket viktiga för oss och därför är de kliniska prövingarna i Tyskland jättebra, säger Johan Källstrand.

En patient som ska testas med metoden får sitta med hörlurar och elektroder i pannan och bakom öronen i 40 minuter, medan 15 000 olika ljud spelas upp. Personens hjärnaktivitet jämförs sedan med bolagets databas, där aktivitetsmönster finns sparade för bland annat diagnoserna ADHD och schizofreni.

- För de diagnoserna har vi identifierat specifika mönster och vi har all anledning att tro att vi kan hitta nya specifika mönster för andra sjukdomar. Men egentligen har det nog inte med ljud att göra, det är bara enklare att arbeta med ljud än exempelvis ljus. Man kan ju inte blunda med öronen, säger Johan Källstrand.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063